Selasa, 8 November 2011

Sup Ketam

nasihat daripada suamiku.. kalau domam, makan ler sup kotam.
kalau demam denggi boleh kebah..

ok.. ni resepi sup ketam sempoi ku.. takde pakai rempah sup pun.. main rebus jer..
tapi, lebihkan sedikit tang bawang putih dan halia nya yer.. bagi kentut-kentut.. hehehehe

Sup Ketam
Bahan:
Ketam - siang dan bersihkan
2 inci halia
4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 rumpun daun sup - potong 4
1 rumpun daun bawang - potong 4
1 labu bawang besar - dipotong baji
1 biji tomato - belah 6
4 cawan air
1 camb minyak
garam secukup rasa
1/2 camt gula

Cara:
1. Bawang putih, bawang merah & halia di mayang halus.

2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, merah & halia sehingga naik bau.
3. Masukkan ketam dan air, garam dan gula.

4. Tutup mulut periuk anda dan biarkan sup merenih.
5. Bila dah mendidih, dan stok ketam tu dah mula keluar, masukkan daun sup, daun bawang, tomato dan bawang besar. Biarkan sebentar dalam 5 minit. Siap..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan