Selasa, 8 November 2011

Kerabu Mangga

Selalunya kerabu mangga akan guna udang kering kan? Tapi, kat sini saya gunakan ikan bilis. Sedap ker? Ehh.. rase ler.. Asalkan cukup asam & garamnya.. aper pun sodap..

Kerabu Mangga Ikan Bilis

Bahan:
1 biji Mangga separa muda
1/2 cawan ikan bilis (dibelah dua)
1/4 biji bawang besar
1/2 biji cili merah (boleh juga digantikan dengan 7 biji cili padi jika suka pedas)
3 biji limau kasturi - diambil airnya
sedikit kacang tanah
gula
garam

Cara:
1. Kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya. Ketepikan.
2. Ikan bilis dibersihkan dan basuh. Goreng dgn minyak banyak sehingga garing. Ketepikan.
3. Cili merah dibelah 4 memanjang, dan potong kecil.
4. Bawang besar, dimayang.
5. Kopek kulit mangga dan bersihkan. Parut kasar.
6. Sediakan mangkuk, masukkan mangga, ikan bilis, kacang tanah, cili merah/cili padi, bawang besar, kacang tanah, air limau, garam dan gula secukupnya. Kacau rata. SIAP..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan