Rabu, 28 Januari 2015

Roti Putih ala roti babu

Roti Putih

Bahan:
3 cawan tepung roti
1/4 camt garam
ibu roti kering
1 camb gula
1/2 cawan air suam
1/4 cawan minyak jagung

Cara:
1. Aktifkan yis : Air suam + gula + yis kering, masukkan dalam mangkuk dan biarkan ia menjadi aktif.
yis telah menjadi aktif jika bau campuran menjadi masam dan buih kelihatan terbentuk dipermukaan. Kacau dan masukkan minyak.
2. Sementara menunggu yis aktif, sediakan tepung dan campurkan garam. Sebatikan.
3. Tuang campuran yis dan kacau hingga adunan menjadi doh dan lembut.
4. Tutup bentukkan doh menjadi bulat, dan tutup dgn kain lembap. Atau, boleh juga dgn menggunakan cling film
5. Rehatkan doh dan biar doh naik sehingga sekali ganda.
6. Uli semula doh dan bentukkan lonjong sedikit dan letak ke dalam tray roti yang telah dilenser.
7. Biarkan roti naik sehingga sekali ganda.
8. Bakar dalam oven pada suhu 190C.


Yis yang telah aktif

Doh siap diuli dan direhatkan

Doh naik dan akan diuli utk 'buang angin'

Roti diuli memanjang

Doh dah naik dan siap utk dibakar

Dah siap

Tu dia.. hasilnya Roti Babu






Tiada ulasan:

Catat Ulasan