Lasagna |
Bahannye..
Kepingan lasagna
Sos putih
Keju cheddar
Keju mozarella
Sos merah (sos tomato).
Keju parmesan
Sos Putih:
Bahan
Susu UHT
Tepung gandum
Mentega
Kepingan keju cheddar.
Caranya:
1. Panaskan periuk, masukkan mentega(100g), biarkan cair.
2.Taburkan sedikit demi sedikit tepung gandum sehingga menjadi pes pekat.
3. Dgn menggunakan whisk, perlahan, kacau pes sambil masukkan susu UHT perlahan-lahan.
4. Tuang susu hingga pes tadi menjadi larutan pekat (dlm 2-3cawan).
5. Masukkan 3-5 keping keju cheddar, kacau hingga larut. Siap dan ketepikan.
Utk Sos Tomato
Bahan:
1 tin tomato puri
2 ulas bawang putih- diketuk sedikit
Minyak zaitun
2camb sos cili
2camb sos tomato
sedikit daging kisar (saya guna 3keping daging burger ramly + 4 keping daging oblong ramly, dicincang)
4 biji tomato segar - dipotong kiub kecil
Garam
Gula
Daun parsley
Oregano
Rosemary
Thyme.
Caranya:
1.Panaskan periuk, tuangkan sedikit minyak zaitun, tumis bawang putih hingga wangi.
2.Masukkan daging cincang tumis sebentar dan masukkan tomato yang dipotong kiub, tomato puri, tomato sos, tomato cili, daun parsley, oregano, thyme dan rosemary.
3.Perasakan dgn gula dan garam. Masak hingga pekat. Rehatkan.
Cara buat lasagna.
1. Sediakan bekas pembakar (saya guna bekas casserole je).
2. Sendukkan sedikit sos putih dan ratakan di bahagian bawah bekas.
3. Letakkan kepingan lasagna. Letakkan sos putih dan ratakan ke seluruhan permukaan lasagna.
4. Letakkan sos tomato dan ratakan.
5. Letakkan kepingan lasagna, sos putih dan kemudian sos tomato.
6. Lapisan terakhir, lasagna dan sos putih shj.
7. Taburkan keju mozarella dan serbuk parmesan.
8. Bakar selama 30-45 minit. Atau sehingga permukaan atas kuning keemasan dan keju cair sepenuhnya. Rehatkan sebentar sbl makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan