Rabu, 28 Januari 2015

Buttered prawn


Buttered Prawn

Bahan:
udang - dibelah belakang dan bersihkan
secubit lada hitam
garam secukup rasa
2 camb tepung jagung
2 biji telur - asingkan putih dan kuningnya.
daun kari secukupnya
cili padi - potong kecil
250g marjerin
minyak untuk menggoreng

Caranya:
1. Perisakan udang dengan garam dan lada hitam.
2. Masukkan putih telur dan tepung jagung. Salutkan udang rata.
3. Panaskan minyak, dan goreng udang secara deep fry. angkat dan ketepikan (letakkan dalam bekas berlubang atau tapis).
4. Dalam mangkuk, pukul kuning telur.
5. Keluarkan minyak tadi. Panaskan kuali, masukkan marjerin dan bila mencair seluruhnya masukkan kuning telur secara jaluran halus sambil sebelah tangan anda dengan pantas mengaduk telur yg jatuh dlm kuali dalam aturan membulat. buat sehingga telur habis dan mula kelihatan kekuningan.
6. Masukkan daun kari dan cili padi.
7. Bila nampak telur kuning keseluruhan, angkat kuali dari api, terus tuangkan ke atas udang.
8. Taburkan dengan sedikit gula halus.
Angkat dan hidangkan..


Buttered Prawn











Tiada ulasan:

Catat Ulasan