Jumaat, 16 November 2012

Kek Black Forest

Kek Black Forest 


Penyediaan Kek Span Coklat:
Bahan: 
220g tepung gandum
30g serbuk koko
8 biji telur
125g minyak masak / mentega dicairkan
100g air
25g ovellete
1camt serbuk penaik

Cara:
Campurkan semua bahan dlm mangkuk dan putar hingga kembang.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah diglis
Bakar pada suhu 190C hingga masak.
Biarkan sejuk sebelum dihiaskan..

Bahan hiasan:
Krim Putar (Non-Dairy Whipping Cream)
Ceri Hitam dlm tin (Black Pitted Cherry) - asingkan ceri dari jusnya. Jus akan digunakan juga nanti..
Ceri Merah bertangkai
Sedikit Coklat Urai/ coklat parut

Cara menghias:
1. Potong kek span coklat kepada 3 lapisan dan ketepikan.
2. Pukul krim putar sehingga gebu.
3. Ambil 1 lapis kek, sapu sedikit air dari jus ceri hitam, sapukan krim yg telah dipukul tadi. letakkan ceri hitam(koyak koyakkan sedikit ceri tu).
4. Ambil selapis kek dan lapiskan ke atas lapisan pertama tadi. Lakukan semula item 3 di atas.
5. Ambil lapisan terakhir dan tutup kek.
6. Dengan menggunakan spatula, ambil sedikit krim putar dan tutup nipis keseluruhan kek.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk sekejap dlm 5 minit (tujuan utk pastikan lapisan krim nipis tu tak lari masa kite boh krim seterusnya)
8. Keluarkan kek dr peti sejuk, Ambil krim putar dan tutup keseluruhan permukaan kek sampai badan asal kek tak nampak. Kemaskan.
9. Letakkan/tepekkan coklat urai/coklat parut disekeliling kek dan di bahagian tengah atas kek.
10. Dengan menggunakan nozel bintanng, paipkan beberapa tempat utk meletakkan ceri merah.
11. Susun ceri merah. Siap..

kedua-dua kek ni merupakan kek black forest.. cuma cara menghiasnya jer lain..
satu utk bawa gi sekolah.. yang dalam pinggan tu untuk ngap kat rumah..




Tiada ulasan:

Catat Ulasan