Ahad, 29 Januari 2012

Our Home 'Regimental Dinner' Menu

Cream of Crab Meat & Mushroom Soup - Makanan pembukaan untuk 'Makan Malam Rejimental' keluarga..
Tukang masak diketuai oleh my dear hubby & dibantu oleh anak lelaki kami Fitri (menghias hidangan) & saya sendiri utk buat cream soup. Hubby buat main dish.. 'Grilled Rack of Lamb'.

Ni resepinya..

Cream of Crab Meat & Mushroom Soup


Bahan:
2-3 ekor ketam saiz sederhana - dibersihkan
3 ketul cendawan butang  - saya pakai yg dlm tin tu jer
1 cawan Double Cream
1 camb mentega
2 camb tepung gandum
1 cawan air - utk merebus ketam
1/2 cawan air - utk masak cream soup
garam secukup rasa
secubit serbuk lada sulah / lada hitam - jika suka

Cara:
1. Masukkan ketam yg telah dibersihkan & air ke dalam periuk, dan rebus hingga ketam masak.
2. Kopek kulit ketam, dan keluarkan isinya.
3. Ambil isi ketam tadi dan masukkan ke dalam mesin pengisar dan kisar (gunakan air dari rebusan tadi) hingga hancur. Masukkan cendawan butang (dipotong 4) dan kisar lagi hingga tinggal ricihan kecil cendawan (jgn sampai cendawan hancur lebur)..  
4. Panaskan periuk, masukkan mentege bila mentega separa cair, masukkan tepung. Dengan menggunakan whisk, kacau tepung & mentega sampai sebati dan masak. Masukkan isi ketam yg dah sikisar tadi dan masak lagi.
5. Masukkan cream, air, garam dan serbuk lada sulah. Masak hingga soup sedikit pekat. Siap.
6. Hidangkan dalam pinggan / mangkuk dan dihias dgn daun pudina..


Hidangan Utama


Grilled Rack of Lamb

Bahan:
Rusuk kambing bebiri - dipotong kecil ikut alur tulang rusuk
Serbuk 'Steak Spice' keluaran McCormick


1 cawan Double Cream
1 cawan sos lada hitam - Life


Asparagus
Tomato
kobis ungu
1 camt garam
air - utk merebus


Cara:
1. Panaskan kuali leper, sapukan dgn sedikit minyak dipermukaan kuali.
2. Tabuskan 'Steak Spice' pada rusuk kambing, dan sapu rata. panggang atas kuali hingga sedikit masak.
3. Angkat dan sambung memasak dlm oven utk 10-15 minit atau sehingga masak.
4. Sementara tu, anda boleh siapkan sos perangnya.. Masukkan sos lada hitam dan double cream dalam periuk, dan masak sampai sedikit pekat.. siap..
5. Sediakan air dlm periuk, dan masukkan garam, bila dah mendidih, celur, asparagus/tomato/kobis.
Angkat dan ketepikan.. dan hiaskan hidangan anda..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan