wey.. saya tak bukak kodai stimbot yer.. saja nak share aktiviti keluarga memasak dgn anak-anak secara santai.. apalagi.. BBQ STIMBOT depan umah.. to be exact, kat parkir kereta di rumah..hehehe
sambil masak, kite makan, boleh pause sambil berbasikal keliling tempat makan.. hihihi
Hhmm.. kenapa kami buat stimbot awat tak gi kodai jer? sebab susah jugak nak cari kedai stimbot kat PD ni.. dulu ada ler kat batu 7 tu, tapi, bebaru ni pegi, dah takde coz tukar tokeh baru, stimbot dah takdo..
Saya mencari cara camne paling ideal buat stimbot, tanpa perlu kite kuar beli utensil baru.. yer la dengan periuknya, dengan tempat memanggang nye.. Minta idea dari kengkawan berbangsa Cina kat ofis, yang memang rajin makan.. hah.. ni ler hasilnya..
Utensil yang perlu:
Dapur 1 tungku - pakai dapur portable jer
Periuk nasi - rasanye sume org ade bende ni
Kuali leper - utk memanggang (kami guna IKEA grill pan), atau kuali masak besi burger tu
Penyepit - utk sepit daging mase nak BBQ nanti
Senduk kecil - sesuai utk menggodak dlm periuk nasi..
Kipas elektrik kecil
Wayar penyambung - jika perlu
Bahan lain:
Sup Tomyam - saya buat tom yam merah. tapi, kalau kengkawan malas, lebur ker tomyam pes dlm air, perisakan dgn garam, air limau dan sedikit gula.. siap
Segala sayuran, bebola dan haiwan kesukaan anda.. dibersihkan dan dipotong
Semangkuk minyak masak - utk mencelup haiwan anda sbl diBBQ
utk Stimbot kami kali ni (Ahad 08/01/2012), kami menggunakan:
- isi ikan kod - dikiub 1 inci
- isi ikan salmon - dikiub 1 inci
- udang
- daging - dihiris nipis
- lala
- cendawan
- sayur kobis cina (kobis panjang)
- bebola
- jejari isi ketam
- bihun
- telur (jika suka) - dipecahkan dalam sup nanti
Cara:
1- Panaskan periuk, buat kuah tomyam anda. Lebih enak jika dimasak sup anda dengan tulang (mungkin tulang lembu ker, ayam ker, atau tak pun, kulit udang)
2- Bila dah masak, tuangkan sup yang panas tadi ke dalam periuk nasi elektrik (ditapis segala tulang/ kulit udang/ serai/ lengkuas dll).. perhatian, hanya kuah sahaja..
3- Bawa periuk nasi tadi ke meja makan anda, dan sambungkan ke bekalan elektrik terdekat dan biarkan sup tadi mendidih. Masukkan segala bebola, isi ketam, sayur, lala dll..
4- Juga jangan lupa, dapur 1 tungku anda. Letakkan kuali leper, dan panaskan.
5- Sekarang anda boleh la berkerumun kat meja tu tunggu kuali panas. Celupkan ikan/daging/udang dalam minyak dan letak atas kuali.. dan.. tengok asap dan bunyi yang menarik tu.. pastu, ambik senduk sendukkan sedikit sup dan tuang kat kuali leper anda.. ape lagi.. berkepul ler asap dan sungguh menarik..
kalau makan kat luar/depan rumah, memang menarik perhatian kucing-kucing dan jiran tetangga..
Yang kiub putih ujung tu, isi ikan kod, yang warna oren tu pulak, isi ikan salmon, pastu, hirisan daging, udang (saya buang kulit sebab nak jadikan stok utk tomyam tu) dan lala.
Kalau ikut kos yang kami belanjakan.. ada kot dlm RM80.
Sebab utk isi ikan kod & salmon pun dah RM50 dah. udang dgn daging tu, baki masak stimbot pertama hari Khamis ari tu, sempena anak ku yang kecil ke sekolah tadika.. nak bagi dia excited dan gembira, kami bagi peluang dia masak.. BBQ STIMBOT la.. Kalau diikutkan berbaloi lagi buat sendiri.. kot gi kodai sure kami dah belanja ratusan ringgit..
tengok aje kuantiti ikan kod, salmon, daging dan udang tu.. kalau kat kodai, mau cecah RM200 kot kena bayar..
Jadi, kengkawan jom ler kite rajin rajin kan diri tu. Masak ler utk keluarga anda.. Sambil memasak sambil berseronok.. Bukan selalu pun.. paling kurang cam saya ler, ujung minggu jer masak.. hihihi
hari lain, samada makan kat ofis, atau makan kat umah mak jer..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan