Selasa, 8 November 2011

Char Kuey Tiaw

Makan Char Kuey Tiaw memang syiok..
tapi.. kekadang tak larat la.. nak makan jer kena gi kodai.. so, dari teknik cuba jaya kami, dan setelah beberapa kali buat pemerhatian kat kodai Char Kuey Tiaw, kami telah berjaya mengklon cara memasaknya.

Keputusan dari eksperimen kami, kami sarankan saya nak buat yang versi cam kedai, pastikan ade dapur yang macam kat kedai tu.. pergh.. memang sebijik cam kodai..

Baik.. moh semak resepi anda..

Char Kuey Tiaw
Bahan:
Udang saiz sederhana
Isi kerang
bawang putih - ditumbuk lumat
taugeh
kuchai
kuey tiaw
stok udang
kicap manis
kicap masin
cili boh
telur
minyak

Cara Buat Stok Udang:
Kumpulkan kulit udang dan rebus sehingga keluar stoknya.  Selalunya saya rebus dengan api kecil, ambik masa dalam 20 minit.. Tapis, dan buang ler kulit udang tu..
Sisa kulit udang ini juga sesuai untuk dijadikan baja untuk tumbuhan anda.. so, jgn buang sembarangan.. ade gunanya..

Cara Masak Kuey Tiaw:
1. Panaskan minyak, ambil 1/2 camt bawang putih dan 1-2 camt cili boh(ikut tahap kepedasan yang anda gemari), tumis kejap.
2. Bukak api besar, masukkan 4 ekor udang, kacau kejap.
3. Masukkan kicap manis, kicap masin, kuey tiaw, kerang. kacau rata dlm 5 saat.
4. Masukkan 2-3 senduk kecil stok, kuchai, taugeh.
5. Akhir sekali, pecahkan telur. Biarkan kejap, tutup api. SIAP

p/s: untuk memudahkan kerja menumbuk bawang sampai lumat, saya selalu tumbuk bawang dgn sedikit garam kasar. Gerenti boleh lumat, hancur berkecai..

jom tengok bebahan dalm bentuk gambar lak..

Taugeh

Kuchai - dipotong dlm saiz 1.5 inci (agak-agak ler)



Bawang putih yang ditumbuk lumat bersama sedikit garam kasar


Kuey tiaw

Stok udang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan