Selasa, 8 November 2011

Petai Goreng Tempoyak

Satu lagi resepi petai selain dari sambal petai.. Boleh bikin ini.. Petai Goreng Tempoyak.. mmmm memang gerun.. makan tak leh nak renti..

Petai Goreng Tempoyak
Bahan:
Petai secukupnya
3 camb tempoyak
5 biji cili padi - dimayang
3 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
1/2 cawan ikan bilis - dibelah 2, bersihkan
1/2 camt gula
3 camb air
garam - jika perlu

Cara:
1. Goreng ikan bilis sampai garing dan ketepikan.
2. Panaskan 2 camb minyak, tumis cili padi, bawang merah & bawang putih sebentar. Masukkan petai, tempoyak, ikan bilis, air, gula dan garam jika perlu. Biarkan sekejap.
3. Bila nampak dah mesra dan sedikit memekat, tutup api. SIAP..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan