Bahan:
Yee mee - 1 pek
Sawi - dicelur
Telur
Bahan kuah:
1 liter - stok ayam
Cendawan shitake kering - direndam hingga kembang potong 2
Daging Ayam - dipotong kiub
Rangka ayam
Sos tiram
Kicap masin
Kicap manis
Cili kering - potong kasar
1camt cili boh
Tepung jagung
Air
3ulas bawang putih
10 inci halia -dihiris nipis
1 Labu bawang besar - belah 8
Cara:
Masukkan semua dlm periuk (kecuali tepung jagung). Masak hingga mendidih. Kecilkan api. Masukkan bancuhan tepung jagung secukupnya. Masak lagi hingga sedikit pekat. Siap. Kecilkan api.
Untuk telur:
Sediakan air panas dlm periuk
Masukkan telur dan biarkan seketika.
Bila telur dah membentuk gumpalan, angkat.
Yee mee - dicelur sebentar.
Susun atur semua bahan dalam pinggan.
Tuangkan kuah yee mee yg panas.
Hidangkan.
Telur separa masak |
Sawi dicelur |
Yee Mee dicelur |
Bahan disatukan |
Sedia untuk dimakan. Telur kuning yang masih cair. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan