Rabu, 4 Februari 2015

ketam bercili

Ketam Bercili paling sedap didunia

Bahan:
Ketam - dibersihkan
1 labu bawang besar
1inci halia
6 ulas bawang putih
2 camb madu
1 camb sos peris tiram
1 camb cili boh
1 camb sos cili
1 camb sos tomato
1 biji telur - dipukul sedikit
minyak utk menumis
garam
serbuk kunyit

Cara:
1. Ketam yg sudah dibersihkan, di letakkan garam dan kunyit.
2. Panaskan minyak, dan goreng ketam hingga 3/4 masak dan ketepikan.
3. Kisarkan bawang putih, bawang besar, halia dan cili hidup.
4. Dengan menggunakan minyak gorengan ketam tadi, tumis cili boh dan bahan kisar, sos tomato, sos cili, sos perisa tiram.
5. Masukkan ketam dan gaul rata, biar sos dgn ketam mesra.
6. Masukkan telur. Kacau. Siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan