Khamis, 5 Februari 2015

Ayam Masak Hitam

Ayam Masak Hitam

Bahan:
1/2 ekor Ayam - dipotong 6
8 ulas bawang merah
3 ulas Bawang  putih
10 tangkai cili kering (atau lebih jika suka pedas)
1 inci kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 biji cengkih
Gula Melaka (secukupnya)
Kicap masin (secukupnya)
Air asam jawa (secukupnya)
Garam
Air (secukupnya)

Caranya:
1. Bersihkan ayam. Letakkan garam dan sedikit kunyit. Goreng sehingga separuh masak. Ketepikan.
2. Bawang merah, putih, cili kering di goreng dengan sedikit minyak hingga naik bau. Angkat Dan tumbuk hingga hancur/lumat.
2. Dengan minyak yang sama tadi, tumis bahan yang ditumbuk lumat tadi bersama rempah tumis, hingga naik bau.
3. Masukkan kicap, air asam, gula melaka. Tambahkan sedikit air. Perasakan dengan garam. Hidangan ini sedikit manis. Oleh itu, seimbangkan rasa manis dan masin secukupnya.
4. Masukkan ayam tadi dan masak hingga kuah mesra dan sedikit pekat.
Siap. Hidangkan bersama nasi putih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan