Sabtu, 7 Februari 2015

Chicken Roulade on Mashed Potato served with Carrot Puree

Chicken Roulade on Mashed Potatoes served with Carrot  Puree
Bahan:
Daging ayam -bahagian dada
Lobak merah
Asparagus
Cara:
1. Dada ayam dipotong melebar (butterfly cut).
2. Dengan pemukul daging, ketuk sedikit bahagian ayam supaya menjadi sama tebal.
3. Bentangkan cling wrap. Letakkan daging ayam yg telah diketuk tadi. Susunkan lobak merah, asparagus di atas kepingan daging ayam.
4. Gulung kemas.
5. Panaskan air (jgn sampai mendidih), masukkan ayam dan biarkan selama 15 minit. Angkat rehatkan sebentar.
6. Sejukkan dlm peti sejuk atau masukkan dalam bekas berisi ais +air sejuk, selama 1 jam.
7. Setelah 1 jam, buka cling wrap. Golekkan atas tepung gandum (nipis shj). Celupkan ke dalam kuning telur dan kemudian golekkan ke atas bijan.
8. Susun dalam dulang pembakar. Bakar pada suhu 180C hingga keperangan.
9. Rehatkan sebentar. Potong bulat. Hidangkan bersama kentang lecek dan puri lobak merah sebagai sos.
Kentang lecek
Bahan:
Kentang
Garam
Mentega
Cara:
Rebus kentang hingga empuk. Buang air rebusan, letakkan mentega dan sedikit garam. Lecekkan. Siap.

Puri lobak merah
Bahan:
Lobak merah
Secubit garam
Secubit lada hitam
Air utk merebus
Cara:
1. Rebus lobak hingga empuk.
2. Kisar lobak bersama air rebusannya.
AWAS, jika anda mengisar ketika masih panas, pastikan anda pegang penutup pengisar anda.
Atau, anda boleh biarkan ia sejuk dahulu sebelum dikisar.
3. Setelah dikisar, masukkan dlm periuk dan dengan api perlahan masak hingga pekat (hingga menjadi puri).
4. Perisakan dengan garam dan sedikit lada hitam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan